Список форумов Esperanto новости Esperanto новости
Форум об эсперанто и языках вообще

Избранное:
En Esperanto: UEA :: REU :: Vikipedio :: Libera Folio
По-русски: Esperanto новости :: Что такое эсперанто? :: Курс эсперанто по эл. почте

RSSRSS    FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   РегистрацияРегистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 

partopreni: c каким предлогом?

Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Esperanto новости -> Консультации / Konsultejo
Автор Сообщение
marato
Plenrajta Forumano

СообщениеДобавлено: Пн Мар 08, 2010 23:54 pm    Заголовок сообщения: partopreni: c каким предлогом? Ответить с цитатой

Участвовать в выставке = partopreni ??? ekspozicio

В словарях есть много примеров:
участвовать в банкете = bankedi,
участвовать в демонстрации = manifesti k.t.p.
kaj neniu ekzemplo de rekta traduko.

Krome mi ne scias kiel traduki notebook, netbook (kiel komputiloj).
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Fantaziulo
Novico

СообщениеДобавлено: Вт Мар 09, 2010 1:00 am    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Цитата:
DEMANDO 4 de Vytautas Ŝilas (Litovio) – Partopreni en kongreso aŭ kongreson?

Ĉe kunmetitaj vortoj, kutime, la ĉefa estas la dua komponanto (ekz., la radiko “pren” en la kunmetaĵo “pruntepreni”). PIV ĉiujn, kiuj unteresiĝas pri vortuzo de “partopreni” el la vortnesto de transitiva “preni” sendas al la vortnesto “parto”. Tie ni ekscias, ke la kunmetaĵo “partopreni” estas netransitiva. PIV prezentas sufiĉe klaran ekzemplon: “partopreni en la laboroj de ambaŭ komitatoj”. Tamen en la praktiko oni uzas “partopreni en kongreso” kaj “partopreni kongreson”. Kiu uzo estas (pli) ĝusta?

RESPONDO

Ĉar "partopreni" origine signifis "preni (sian) parton", "partopreni en kongreso" estas certe ĝusta esprimo. En okazoj, kiam oni hezitas, kiun prepozicion uzi, oni rajtas uzi malpli konkretan prepozicion "je" aŭ akuzativon, se tio ne ŝanĝas la signifon de la esprimo, do ankaŭ “partopreni kongreson” estas ĝusta esprimo.

http://eo.lernu.net/komunikado/forumo/temo.php?t=785
Помоему хорошее объяснение.
Mevo
Akademiano

СообщениеДобавлено: Чт Мар 11, 2010 2:56 am    Заголовок сообщения: Re: partopreni: c каким предлогом? Ответить с цитатой

marato skribis:
Участвовать в выставке = partopreni ??? ekspozicio

Лучше - partopreni ekspozicion. Допустимо - partopreni en ekspozicio.

marato skribis:
Krome mi ne scias kiel traduki notebook

Tekokomputilo (признанный вариант, сомнений нет).

marato skribis:
netbook (kiel komputiloj)

Тут на сто процентов не уверен, но, вероятно, retkomputilo будет понятным вариантом.
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение Отправить e-mail Посетить сайт автора
marato
Plenrajta Forumano

СообщениеДобавлено: Чт Мар 11, 2010 22:05 pm    Заголовок сообщения: Re: partopreni: c каким предлогом? Ответить с цитатой

Mevo skribis:

marato skribis:

marato skribis:
netbook (kiel komputiloj)

Тут на сто процентов не уверен, но, вероятно, retkomputilo будет понятным вариантом.

La anglaj elpensis la parolo "netbook" nur por mallongeco kaj simileco al "notebook". Laŭ mi ne estas parolo ĝusta. Mi trovis en la Komputeko

Subnotebook = tekokomputileto.

Netbook kaj subnotebook estas la sama kaco.

Dankon al ĉiuj por respondoj.
jurganov
Plenrajta Forumano

СообщениеДобавлено: Пт Июл 30, 2010 8:24 am    Заголовок сообщения: Re: partopreni: c каким предлогом? Ответить с цитатой

marato skribis:

Krome mi ne scias kiel traduki netbook (kiel komputiloj).

Недобук Счастлив
jurganov
Plenrajta Forumano

СообщениеДобавлено: Пт Июл 30, 2010 8:25 am    Заголовок сообщения: Re: partopreni: c каким предлогом? Ответить с цитатой

Mevo skribis:

marato skribis:

самому бы в голову не пришло, но лучше не сказать Счастлив
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Esperanto новости -> Консультации / Konsultejo Часовой пояс: GMT + 3
Страница 1 из 1

Фестиваль языков в Петербурге | Осетинско-русский и русско-осетинский словари, уроки осетинского языка | Зоопсихология | Родопы

Funkcias per la skripto PoHoPoBoBo © 2001–2010 phpBB Group